İBB, Yedikule Gazhanesi’ni kültür, sanat ve sosyal yaşamına kazandırdı
Haber: OKTAY YILDIRIM Kamera: ADEM KARABAYIR
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 1880 yılında hizmete açılan ve 1993 yılında kapatıldıktan sonra kaderine terk edilen Yedikule Gazhanesi’ni şehrin kültür, sanat ve sosyal yaşamına kazandırdı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, yeni yüzüne kavuşan Yedikule Gashanesi’nin açılış töreninde; “Bizler burayı şahsi menfaatler veya bir avuç zümre veya menfaat heyeti için değil, sizler için halkın istifadesine açıyoruz. Bu milleti ortada tutma ve millete iyi ve yeterli yönetim örnekleri ortaya koyma davasıdır. Çok net olarak söyleyeyim ki, davanın adı budur, “Önümüze ne sakıncalar koyarlarsa koysunlar, önümüze hangi davaları koyarlarsa koysunlar, biz kararlılıkla yolumuza yürüyeceğiz. . Çünkü asıl sorun kalpteki durumdur. Milletin gönlünde yatan dava budur. O davayı kazanacağım. Diğer durumlarda hiçbir kararım yok. Bunların hiçbir değeri yok.” dedi.
İBB, kentin sanayi miraslarından Yedikule Gazhanesi’ni İstanbul’un kültür, sanat ve sosyal yaşamına kazandırdı. Yeni bir türkü dinletisiyle İstanbullulara ‘Merhaba’ diyen Yedikule Gazhanesi, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından açıldı. Doğum gününe denk gelen açılış töreninde konuşan İmamoğlu, şunları söyledi:
“SİZ BİZİ SEÇTİNİZ VE BİZLER SİZLERE LAYIK OLMAYA ÇALIŞIYORUZ: Göreve geldiğimizden beri İstanbul’a yeni bir fiyat katmak için titizlikle çalıştığımızı belirteyim. İstanbulluların sorunlarına çözüm bulmak ve etkili bir belediye olmak için her gün var gücümüzle çalışıyoruz. Siz de bu çabanın içindesiniz. Çünkü belediye yönetimi ve işleyişi 16 milyon insanımızın bir üretim mekanizmasıdır. Siz maliksiniz, biz emanetçiyiz. Siz bizi seçtiniz biz de size layık olmaya çalışıyoruz. ve elbette buna layık olmaya kararlıyız.
İSTANBUL’UN SORUNLARINA ÇÖZÜM SUNAN BİR SÜREÇ YÖNETMEYE DEVAM EDİYORUZ: Ekonomik kriz ve pandemi dönemine denk gelen bir süreçte hizmet verdik. İstanbul’u dert eden, İstanbul’u dert eden, dertlerine çözüm üreten çalışanlarımızla, sabah akşam değil, 7/24, 365 gün, aktif, durmayan bir süreci yönetmeye devam ediyoruz. Bizim isteğimiz; 16 milyon insan bu şehrin her imkanından hak ettiği şekilde ve azami şekilde yararlansın. ve bu kavramlar aslında insanların hayatını çok değiştiriyor. Bu dönemde şehrimize milyonlarca metrekare yeşil alan kazandırmak bizim için gurur kaynağı. Aktif alanlarımızın anlamı, uzağı görememek, yaklaşamamak hatta yaklaşamamak; içine girmek, ondan yararlanmak, onu hissetmek, ona dokunmak. Aktif yeşil alanlar gibi aktif tarihi alanlarımızın yanı sıra doğanın tadını çıkarabileceğimiz mekanlara sahibiz. Onları da hayata geçirmek için var gücümüzle çalışıyoruz.
DİNLERİ SERBEST BIRAKMAK VE DÜNYAYA HİZMET ETMEK ZORUNDAYIZ : O emanetleri ortaya çıkarmak ve dünyaya sunmakla yükümlüyüz. Burası çok özel bir yer. 1880 yılında kurulan ve farklı işlevlere sahip Yedikule Gazhanesi’nin yanı başımızdaki mahalle başta olmak üzere tüm İstanbul’a kazandırılması titiz bir çalışmanın sonucu oldu. Burası 1880’den başlıyor, 1993’te hizmet dışı kaldı. Ancak uzun bir süre buraya gelmiyor belli ki. Yıllardır çöplüğe dönen bu sahayı ne yazık ki tüm dünyanın ziyaretine hazırlıyoruz. Bu kısmı milyonlarca turisti çekecek bir destinasyon haline getiriyoruz. burası da İstanbulluların sosyal hayatlarını zenginleştirecek, maddi kazançlarını artıracak, kültürel hayatlarını farklılaştıracak ve hayallerini bu şehirde inşa etmeye teşvik edecek bir dönemi ortaya çıkaracaktır.
BİR GÜVENLİK MİRASIMIZ VAR: Aslında yadigâr dönemini bir nebze de olsa sonlandırdık. Bu dönemde bu şehrin tarihine, kültürel zenginliklerine, ata yadigarlarına karşı duyarsızlığa karşı bir duyarlılık süreci daha ortaya koyduk. Şehrin maliyetini artıran ve aslında huzur veren işler yaparak insanlara bu anlamda bu şehrin gerçek sahipleri olduklarını hissettirmeye çalıştık diyebilirim. Mirası bitirdik ama başka bir şey yaptık. Emanet edilen mirasa hep birlikte, kararlılıkla sahip çıktık. sahibi olmaya devam edeceğiz. Korumak çok değerlidir. Yani bu şehre, bu ülkeye, bu dünyaya bir emanet gibi bakmak, onu korumak, onu ezmeden güzelleştirmek, güzelleştirmek, güzelleştirmek, tertemiz bir hale dönüştürmek ne asil bir vazifedir. devleti, çocuklarımıza, onların çocuklarına devretmek. Hep birlikte bu asil göreve layık olalım lütfen. Çalışacağız inşallah takviye olursunuz.
BUNU BİR ÇIKAR KURULUNA DEĞİL, KAMUOYUNUN KULLANIMINA AÇIYORUZ: Bu şehir hepimizin. Güvenlik için para ödüyoruz. gözümüze bakıyoruz. Farklı amaçlar için bir kullanım süresi olmakla birlikte, kişisel çıkarlar veya bir avuç grup ya da çıkar komitesi için değil, sizler için burayı halkın kullanımına açıyoruz. Hasanpaşa Gazhane rekorlar kırıyor. Burası rekor kıracak. Burası sizi ortasına getirecek. Sizi bir araya getirecek. konuşacaksın Burada ayrılığımızın bize ait olmadığını hissedeceğiz. Kimse bizi birbirimize düşüremez. Hiçbir kötü sözün bizim için bir ödülü olmayacak. Daha iyi olacağız. Milletimizin güzelleştirici karakterine, vicdanına güvenimiz sonsuzdur. Ve 86 milyon İstanbullu, 16 milyon İstanbullu gibi güzel kalpli insanlarımızı göreceksiniz ve bu güzel günleri hepinizin huzurunda yaşatacağımıza söz veriyoruz.
İSTANBUL’U 16 MİLYONUN SEVGİSİYLE SEVİYORUM: İstanbul ile ilgili bireysel dilekler ve hayaller kurulsa da ben o kadar hayal kurmuyorum. İstanbul için kişisel bir hayalim veya kişisel bir sevgim yok. İstanbul’u 16 milyonun aşkıyla seviyorum, onu söyleyeyim. 86 milyon insanımızın sevgisiyle Türkiye’yi sevmek üzere. Esas olan böyle bir aşktır, böyle bir aşktır. Bireyselleştirilmemeli, toplumsal olmalıdır. Bu şehre ve bu ülkeye bu duygularla bakan milletimizin her bir ferdine duyduğum saygı ve özenle, sorumluluktan çekinmeyerek görevimi yapmaya devam edeceğim. Ayrılık duygularının süreksiz kazançlar sağlayabileceği bir gerçektir. Bunlar olur. Ama gerçek, kalıcı kazanımların gerçek sevgi ve tüm duygularla mümkün olduğunu da biliyorum. Gerçek aşk ve bütünleştirici duygu, toplum yüzyıllarca, hatta binlerce yıldır dimdik ayakta ve orta fiyatla. Bölücü duygular size anlık bir kazanma hissi verir. Bir dönem kazandınız. veya birkaç yıl, birkaç dönem. Ama temel olan şu ki; Ana amaç, temel aralıktan asla vazgeçmemektir.
ESAS SORUN GÖNÜLDEKİ DURUM: Bu milleti ortada tutmak, dünya insanlarına güzel ve yeterli yönetim örnekleri sunmaktır. Şunu çok net ifade edeyim: Bu davada önümüze hangi engelleri koyarlarsa koysunlar, bizim davamız başka bir dava, önümüze hangi davaları koyarlarsa koysunlar, biz kararlılıkla yolumuza devam edeceğiz. Çünkü asıl sorun kalpteki durumdur. Milletin gönlünde yatan dava budur. O davayı kazanacağım. Diğer davalar hakkında herhangi bir hükmüm yok. Hiçbir değeri yok. Milletimize, bu güzel şehre, hemşerilerimize, tüm ülkemize sevgi, saygı ve gerçek bir sorumluluk duygusuyla sizlere layık olabilmek için çok çalışmaya, size layık olmaya ve asla vazgeçmeden çalışmaya devam edeceğim. ve 86 milyon insanımız. Yedikule Gazhanesi moralinizi yükseltecek. Kültüre, sanata, eğitime, sohbete, buluşmaya, dostluğa, yan yana, hayata tutunduğunuz, moral bulduğunuz, hayallerinizi güçlendirdiğiniz, var olduğunuzu hissettirdiğiniz bir kültüre, sanata, eğitime katkı sağlamak hedefiyle şehrimize hayırlı olsun. birbirinizden farklı değilsiniz ve insansınız.”
1880’DE AÇILDI, 1993’TE KAPANDI
İBB Genel Sekreter Yardımcısı Uzman Polat, törende yaptığı konuşmada Yedikule Gashanesi’nin yapım süreci hakkında detaylı bilgiler paylaştı. Buna göre 1880 yılında kurulan Yedikule Gazhanesi, sosyal hizmet amacıyla İstanbul’da kurulan ilk gaz fabrikası olmuştur. Gazhane uzun yıllardır tarihi bölgenin aydınlatma ihtiyacını karşılamaktadır. 1993 yılında hizmet dışı bırakılan akaryakıt evi, şehirdeki diğer akaryakıt istasyonları binalarıyla birlikte; 78.475 metrekare alan üzerine kurulmuş, içerisinde kömür-gaz üretim yapıları, katran seperatörleri, vinçler, imbikli kazanlar, yıkama tesisi, depo, kantar binası, idari binalar, gaz depoları gibi ünitelerin yer aldığı bir tesis olarak hizmet vermiştir. Daha sonraki yıllarda hafriyat çöplüğü ve otobüs park alanı olarak da kullanılan Yedikule Gazhanesi yapılarının bir kısmı zaman içinde tüm fonksiyonlarını ve donanımını kaybederken, bir kısmı da günümüze ulaşmayı başarmıştır.
‘UZUN YÜRÜYÜŞ’ STANDIYLA YENİ BİR SEYAHAT BAŞLATTI
Müze Gazhane’den (Hasanpaşa Gazhanesi) sonra restore edilerek şehrin kültürel yaşamına kazandırılan Yedikule Gazhanesi; Yeşil alanları, kamusal alanları ve çok yönlü aktiviteleri ile İstanbul için bir çekim merkezi olacaktır. İBB Miras tarafından tarihi alanda 2022 yılında başlatılan kapsamlı restorasyon çalışmalarının ilk armağanı ‘Hangar’ yapısı oldu. Evrensel koruma ilke ve teknikleri doğrultusunda yürütülen çalışmalarla; Konserler, sergiler, söyleşiler, film gösterimleri, atölye çalışmaları gibi güncel etkinliklere ev sahipliği yapacak şekilde yeniden işlev kazanan Hangar yapısı, ‘Uzun Yürüyüş’ adlı açılış etkinliği ile kapılarını ziyaretçilere açtı.
İmamoğlu ve Polat’ın konuşmalarının ardından kurdelesinin kesilmesiyle Yedikule Gazhanesi, Yeni Türkü konseri ile İstanbullulara “Merhaba” dedi.