2022 ekonomide böyle geçti
2022’de dünyanın ekonomik devleri yüksek enflasyonla karşılaşıp halklarının hayat pahalılığını eleştirerek protesto gösterileri yaptığında. “Türkiye Ekonomi Modeli”kademeli.
2021’de Türkiye ekonomisi %11,4 büyüdü. Türkiye, bu performansıyla 2021 yılı verileri açıklanan G-20, OECD ve Avrupa Birliği ülkeleri arasında en hızlı büyüyen orta ülke oldu.
2021 yılında ihracat yıllık bazda yüzde 32,85 artarak 225 milyar 368 milyon dolara ulaştı. Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde de yeni ihracat rekorları kırdı.
İlk çeyrek
2022’de yatırıma ayrılan pay artırıldı
2022 Yatırım Programı kapsamında 3 bin 134 projeye 184,3 milyar lira ödenek ayrıldı.
Gıdada KDV indirimi
KDV Sistemi Sadeleştirme Programı kapsamında temel gıda ürünlerinde KDV yüzde 8’den yüzde 1’e düşürüldü. Gıdada KDV indirimi bulgur, nohut, su, çay, şeker, tuz, sıvı ve katı yağlar, kırmızı et, beyaz et, balık, süt, yoğurt, peynir, bebek maması, makarna, zeytin ve onlardan yapılan ürünler. geçerli bir biçimde tasarlanmıştır.
Altın Tasarruf Ekosistemi Projesi devreye alındı
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yastık altındaki altını ekonomiye kazandırmak için hazırlandı. “Altın Tasarrufu Ekosistem Projesi” aktif edildi. Proje ile vatandaşların fiziki altınlarını kuyumcular ve bankalar aracılığıyla kolay ve güvenilir bir şekilde finansal sisteme teslim etmeleri sağlandı.
Savunma sanayi atakta
Savunma sanayi, bu yıl bir dizi ihracat başarısına da imza attı. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, T129 Atak Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri’nin ilk yurt dışı teslimatını Filipinler’e gerçekleştirdi.
Büyüme rakamları
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, büyüme rakamlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, iç talebin büyümeye katkısının 3,9 puan olduğunu belirterek, üretimi destekleyici politikalar sayesinde Türkiye’nin diğer ülkelerden pozitif ayrışmaya devam edeceğini belirtti.
ihracat arttı
Ticaret Bakanı Mehmet Muş da Ocak-Mart döneminde net ihracatın büyümeye 3,46 puan katkı sağladığını ve büyümenin lokomotifinin ihracat olduğunu belirtti.
ikinci çeyrek
Türkiye, ikinci çeyrekte ihracatta aylık rekorlar kırarken, 30 Nisan’da 1 milyar 956 milyon dolarlık dış satışla Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat rakamına ulaşıldı.
Sefer sayısı arttı
Öte yandan koronavirüs salgını sonrası yurt içi ve yurt dışı seyahatlerdeki artış istatistiklere yansıdı. 29 Nisan’da yüksek hızlı trenle (YHT) taşınan 29 bin 477 yolcu ile günlük ulaşım rekoru kırıldığı açıklandı.
Bilim Görev Çağrısı
Yılın ikinci çeyreğinde bilim ve teknoloji alanında da değerli projelere imza atıldı. Türksat 5B uydusu 14 Haziran’da hizmete girdi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, uzayda bilimsel faaliyetlerin gerçekleştirilmesine yönelik önerilerin değerlendirileceği Bilim Görev Çağrısı’nı başlattı.
Orta Vadeli Program’da işsizlik 2023 için yüzde 10,4, 2024 için yüzde 9,9 ve 2025 için yüzde 9,6 olarak öngörülüyordu. Programda, 2022 sonunda ihracatın 255 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyordu. 2023’te 265 milyar dolara, 2024’te 285 milyar dolara, program dönemi sonunda ise 305 milyar dolara ulaşacak.
Yılın ikinci çeyreğinde Türkiye ekonomisinin yüzde 7,7 büyüdüğünün açıklanması bu dönemde öne çıkan gelişmelerden biri oldu.
üçüncü çeyrek
İhracat takviyelerinin kapsamı genişletildi
Yılın üçüncü çeyreğinde yılın ilk 6 aylık dönemine ait ihracat rakamları da belli oldu. Türkiye ilk 6 ayda en yüksek aylık ihracat değerlerine ulaştı.
Bu süreçte atılan adımlarla ihracat tabanları yeniden düzenlenmiş, kapsamı genişletilmiş ve miktarları artırılmıştır. Hedef ülkeler için güçlendirme oranları, tüm abutment öğelerinde ilave 25 puana yükseltildi.
Diğer bir düzenleme ile mal ve hizmet ihracatçılarına verilen proje, program ve statü bazında eklerde ön finansman uygulaması getirilmiştir.
Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi Listesinde İkinci
Bu dönemde Türkiye, yurt dışı müteahhitlik sektörüyle de göz doldurdu. Türkiye, “Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi Listesi”İlk çeyrekte bir yıllık ortalamanın ardından 42 firma ile tekrar ikinci sıraya yükseldi.
Esnaf ve sanatkârların talepleri değerlendirildi
Yılın üçüncü çeyreğinde ise esnaf ve sanatkarların talepleri doğrultusunda adımlar atıldı. Berber, kuaför ve güzellik salonlarının haftada bir gün kapalı olduğu uygulamanın başlangıç tarihi 1 Ocak 2023’e ertelendi.
Seri üretim PMT 12,7 milimetre makineli tüfek
Türkiye, savunma sanayi alanındaki atılımını sürdürürken, ilk kez yerli ve milli olarak üretilen PMT 12,7 mm makineli tüfeğin seri üretimine başlandı.
Türkiye’nin Ay Görevinde kullanılacak Milli Hibrit Tahrik Sistemi ateşleyicisinin ilk uzay ortam testleri başarıyla tamamlandı.
Gemlik Yerleşkesi Togg üretimine açıldı
Togg’un seri üretiminin gerçekleştirileceği Gemlik Yerleşkesi’nin açılışı yılın son çeyreğine damga vuran gelişmeler arasında yer alırken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ilk aracı Togg’un seri üretim hattından indirdi.
Yıl boyunca aylık ihracat rekorları kıran Türkiye, Ocak-Kasım döneminde 231,2 milyar dolara ulaşarak geçen yılın ihracat rakamını geride bıraktı.
İşsizlik yine tek haneli rakamlara ulaştı
Ocak 2018’in ardından işsizlik yüzde 9,8 olurken, istihdam edilen kişi sayısı Ekim’de 31 milyon 200 bin ile Cumhuriyet’in tarihi rekorunu kırdı.
dördüncü çeyrek
ÖTV matrah limitleri artırıldı
Otomobillerde ÖTV matrahının artırılması gündemin öne çıkan konularından biri oldu.
İdari para cezalarına af geldi
Öğrenim kredisi borçları, takip bedeli 2 bin lira ve altına düşen icra takibindeki alacakların tasfiyesi, çalışanlara doğalgaz ve elektrik yardımı için düzenlemeler yapıldı.
ABD’nin 2018 yılında çelik ve alüminyum ithalatına getirdiği ek vergilere karşı Türkiye’nin Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) açtığı davada kurulan Panel, Türkiye’nin iddialarını destekledi. ABD’nin getirdiği ek vergilerin uluslararası ticaret kurallarına aykırı olduğuna karar verildi ve ABD’den ek vergileri kaldırması istendi.
MASAK, kripto paralarla ilgili soruşturma başlattı
Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun (MASAK) kripto para borsası FTX hakkında başlattığı soruşturmada şirket başkanı Sam Bankman-Fried ve diğer ilgili kişilerin mal varlığına el konuldu.